Tydzień Żytniego Chleba
W dniach 12.10 – 16.10. w naszej szkole trwał Tydzień Żytniego Chleba. Celem kampanii popieranej przez Ministerstwo Edukacji Narodowej było podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami. 16 października został ogłoszony Światowym Dniem Chleba. W ramach tej akcji w naszej szkole odbyła się degustacja żytniego chleba. Uczniowie mieli okazję spróbować jak smakuje pieczywo wypiekane z żytniej mąki. Przez cały tydzień można było podziwiać wystawę prac uczniów. Plakaty starannie przygotowane przez uczniów wszystkich klas zachęcały do spożywania razowego pieczywa.
Uczniowie klasy II wraz z p. E. Nowakowską , p. A. Włoczkowską i p. E. Wojdą zwiedzili piekarnię w Radzyminku. Dzieci przyjrzały się pracy piekarza i zobaczyły jak funkcjonuje piekarnia.
Klasy IIc, IIb, IIIc i IIId gościły na lekcjach szkolną pielęgniarkę p. Marię Grabowicz. Pani pielęgniarka przygotowała prelekcję, w której przybliżyła historię i tradycję chleba. Ponadto opowiedziała o walorach odżywczych tego rodzaju pieczywa. Mamy nadzieję, że dzięki tej akcji uczniowie, rodzice i nauczyciele chętniej i częściej będą sięgać po żytni chleb.