Śniadanie daje moc
Już 5 rok, 8 listopada uczniowie klas I-III ze Szkoły Podstawowej nr 3 im. Stanisława Wyspiańskiego w Płońsku wzięli udział w ogólnopolskiej akcji „Śniadanie daje moc”. Tego dnia w szkole organizowany jest Dzień Zdrowego Śniadania. Program „ Śniadanie Daje Moc” jest skierowany nie tylko do uczniów, ale również do ich rodziców. Wspólne przygotowywanie i degustacja śniadań jest okazją do rozmów o odżywianiu, mających zakorzenić w dzieciach dobre nawyki żywieniowe. W tym dniu nauczyciele przy współudziale rodziców zorganizowali dla dzieci lekcje na temat zdrowego odżywiania połączone ze wspólnymi śniadaniami, podczas których dzieci w prosty i zabawny sposób przyswoiły zasady zdrowego odżywiania. Dzięki akcji uczniowie Szkoły Podstawowej nr 3 dowiedzieli się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, ponieważ dostarcza energii do nauki, wpływa na lepszą koncentrację podczas lekcji i daje siłę do zabawy. Rodzice mieli okazję do wspólnej aktywności z dziećmi i poszerzenia swojej wiedzy na temat właściwego odżywiania swoich pociech. Wspólne działania w klasie były również okazją do spróbowania nowych smaków, dyskusji na temat ulubionych śniadań kolegów i koleżanek, a także radości z dzielenia się z innymi. Dzieci wraz z zaproszonymi do współpracy rodzicami przygotowały z przyniesionych z domu produktów zdrowe potrawy, które później skonsumowano przy estetycznie nakrytych stołach. Podczas niecodziennych zajęć dzieci wykazały się ogromną inwencją i zaangażowaniem w przygotowanie potraw. Do akcji włączyli się również starsi uczniowie, którzy tego dnia przynieśli ze sobą zdrowe śniadania, przekąski i owoce. Warto podkreślić, że nie jest to jedyna ogólnopolska kampania, której celem jest promocja zdrowego stylu życia i prawidłowych nawyków odżywiania. Już w październiku, po raz trzeci, w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stanisława Wyspiańskiego uczniowie wzięli udział w ogólnopolskiej kampanii pod hasłem „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”, której organizatorem jest Fundacja „Dobre Życie” pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Edukacji Narodowej. Celem akcji było: zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz uświadomienie wpływu diety na zdrowie każdego człowieka. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” rozpoczęli uczniowie, którzy podczas przerw częstowali dzieci, rodziców i pracowników szkoły różnymi rodzajami dobrego chleba. Przygotowano gazetkę tematyczną dotyczącą zasad właściwego odżywiania. W klasach I-VII odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których uczniowie przygotowali smaczne i zdrowe kanapki z chleba na zakwasie, sałatki i desery. Podczas degustacji różnego rodzaju chleba, uczniowie omawiali wartości odżywcze pieczywa. Tradycyjnie do kampanii włączyły się mamy i babcie, które upiekły przepyszne chleby. Promując zdrowe jedzenie bez konserwantów, rodzice dostarczyli domowe przetwory: dżemy, konfitury i marynaty. Szkoła Podstawowa nr 3 im. Stanisława Wyspiańskiego od wielu lat realizuje programy promujące kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych: „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. Jest to okazja nie tylko do konsumpcji owoców, warzyw i przetworów mlecznych, ale do organizowania warsztatów kulinarnych, spotkań z dietetykiem, lekarzami. Dzięki udziałowi w kampaniach, organizowaniu zajęć kulinarnych i wspólnych śniadań uczniowie świadomie komponują swoje posiłki, częściej przynoszą do szkoły owoce lub warzywa oraz produkty mleczne, a rzadziej słodycze.