Tydzień zdrowego chleba
8 listopada uczniowie Szkoły Podstawowej nr 3 im. Stanisława Wyspiańskiego w Płońsku wzięli udział w ogólnopolskiej akcji pod nazwą „Śniadanie Daje Moc”. Dzień Zdrowego Śniadania jest obchodzony w szkole już od 4 lat. Jest to program edukacyjny, którego zadaniem jest propagowanie wiedzy o zdrowym żywieniu oraz uświadomienie dzieciom i rodzicom jak ważne jest śniadanie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka w wieku szkolnym. W ramach klasowych Klubów Śniadaniowych nauczyciele przy współudziale rodziców zorganizowali dla dzieci lekcje na temat zdrowego odżywiania połączone ze wspólnymi śniadaniami, podczas których dzieci w prosty i zabawny sposób przyswoiły zasady zdrowego odżywiania. Odbyły się pogadanki, spotkanie z dietetykiem, zajęcia tematyczne w starszych klasach. Wspólne działania w klasie były również okazją do spróbowania nowych smaków, dyskusji na temat ulubionych śniadań kolegów i koleżanek, a także radości z dzielenia się z innymi. Dzieci wraz z zaproszonymi do współpracy rodzicami przygotowały z przyniesionych z domu produktów zdrowe potrawy, które później przy estetycznie nakrytych stołach skonsumowały z apetytem. Były kanapki, koreczki, soki, sałatki, twarożki, koktajle, a wszystko pięknie przystrojone i udekorowane, gdyż dzieci wykazały się ogromną inwencją twórczą i zaangażowaniem.
W tym roku Dzień Zdrowego Śniadania był połączony z Tygodniem Dobrego Chleba. Zdrowe pieczywo jest jednym z podstawowych składników codziennej diety człowieka i stanowi podstawę wyżywienia. Do wykonania kanapek dzieci wykorzystały różne rodzaje chleba. Do kampanii włączyły się mamy i babcie, które samodzielnie upiekły przepyszne chleby. Inicjatywę poparły także okoliczne piekarnie, dzięki uprzejmości których dzieci mogły skosztować różnych wypieków i zachwycać się ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Promując zdrowe jedzenie bez konserwantów, rodzice dostarczyli również domowe przetwory. Zorganizowane zostały wycieczki do pobliskiej piekarni w celu poznania pracy piekarzy i procesu wypieku pieczywa. Podczas zajęć lekcyjnych uczniowie mieli możliwość uczestniczenia w wirtualnych wycieczkach do Muzeum Chleba.