Stołówka szkolna zapewnia wyżywienie dla około 350 osób. Obiad składa się z dwóch dań i kompotu, często serwowane są owoce lub jogurt.
W kuchni pracują cztery osoby:
Pani Anna Kalińska- intendentka
Pani Elżbieta Tarwacka – kucharka
Pani Jadwiga Lubasińska – pomoc kuchenna
Pani Beata Jóźwiak – pomoc kuchenna
Obiady podawane są podczas trzech przerw według ustalonego harmonogramu. W naszej stołówce dbamy, by obiady były smaczne i posiadały jak najwięcej składników odżywczych potrzebnych dla prawidłowego rozwoju dziecka. Wyżywienie dla dzieci, których rodziny mają trudne warunki materialne, sponsorowane jest przez – Miejski Ośrodek Pomocy w Płońsku, Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej oraz innych sponsorów. Dzieci i rodzice są bardzo zadowoleni z obiadów szkolnych i chętnie z nich korzystają.
Za obiady można również dokonać wpłaty na konto Szkoły Podstawowej nr 3 w Płońsku
Nr konta: 07 8230 0007 0014 2944 2000 0008
W tytule koniecznie należy podać :
1. imię i nazwisko ucznia,
2. klasę, do której uczęszcza,
3. nazwę miesiąca, którego dotyczy płatność.
Potwierdzenie przelewu należy niezwłocznie dostarczyć do intendenta szkoły.
Przypominamy o terminie płatności, który mija 15 dnia każdego miesiąca.
Brak wpłaty w terminie jest uważany za rezygnację ucznia z posiłków w szkole.
Rezygnacja z obiadu musi być zgłoszona u intendenta najpóźniej rano w dniu nieobecności dziecka.
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stanisława Wyspiańskiego w Płońsku
I. UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:
- Ze stołówki szkolnej mogą korzystać uczniowie i pracownicy Szkoły Podstawowej nr 3 im. Stanisława Wyspiańskiego w Płońsku.
- Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie lub których dożywianie finansuje: MOPS, GOPS, Rada Rodziców oraz sponsorzy.
- Zgodnie z uchwałą wyżej wymienieni, zapisywani są na obiady na początku lub w trakcie roku szkolnego, po uprzednim zgłoszeniu tego faktu intendentowi szkoły i wypełnieniu stosownego formularza.
- Z posiłków można korzystać wyłącznie w stołówce – szkoła nie prowadzi sprzedaży na wynos.
II. ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY:
- Stołówka szkolna zapewnia posiłki gotowane w formie dwudaniowego obiadu.
- W sytuacjach wzrostu kosztu produktów, dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności za obiady, o czym zostaną poinformowani rodzice.
- Odpłatność za obiady za dany miesiąc uiszczana jest u intendenta Szkoły Podstawowej nr 3 im. S. Wyspiańskiego do 15-go każdego miesiąca.
- W przypadku gdy wpłata nie zostanie dokonana w terminie, dopuszcza się zaprzestanie wydawania obiadów uczniom, o czym informowany jest rodzic/prawny opiekun dziecka.
- Wpłaty u intendenta potwierdzone są dowodem wpłaty na numerowanym kwitariuszu z jego podpisem. Oryginał otrzymuje wpłacający, kopia pozostaje do rozliczenia dokumentacji stołówki.
- Intendent Szkoły Podstawowej nr 3 posiada listy imienne wszystkich korzystających z obiadów.
III. ZWROTY ZA OBIADY:
- Zwrot poniesionych kosztów może nastąpić z powodu choroby, wycieczki lub innych przyczyn losowych, jeżeli nieobecność ucznia wynosi jeden dzień lub dłużej.
- Rezygnacja z obiadu musi być zgłoszona u intendenta najpóźniej rano w dniu nieobecności dziecka.
- Odliczenie kwoty następuje z odpłatności w następnym miesiącu.
- Nieuzasadniona nieobecność na posiłku nie podlega zwrotowi kosztów.
IV. WYDAWANIE POSIŁKÓW:
- Posiłki wydawane są w dniach, w których odbywają się zajęcia szkolne.
- Posiłki wydawane są w godzinach: od 1100 do 1400.
- W przerwach 11.25 – 11.40, 12.25 – 12.40 , 13.25 – 13.40 posiłki wydawane są według określonego harmonogramu korzystania ze stołówki szkolnej, uwzględniającego tygodniowy rozkład zajęć, godziny odjazdu autobusu szkolnego, ilość miejsc w stołówce, zachowanie zasad higieny i bezpieczeństwa.
- W stołówce wywieszony jest jadłospis na dany tydzień.
- Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i kalkulacją kosztów.
- W sytuacjach nieprzewidzianych posiłki mogą nie zostać wydane np. z powodu braku energii elektrycznej, gazu i innych.
V. ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
- Nad bezpieczeństwem uczniów wchodzących i przebywających w czasie obiadu w jadalni czuwają: intendent oraz nauczyciel dyżurujący.
- Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu w pomieszczeniach stołówki osobom, które nie spożywają posiłków, w tym również rodzicom uczniów.
- Do stołówki uczniowie nie wnoszą kurtek i plecaków – pozostawiają je w szatni lub sali lekcyjnej.
VI. O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki decyduje DYREKTOR Szkoły Podstawowej nr 3 im. Stanisława Wyspiańskiego w Płońsku.