Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia
W dniach 16-22 października 2017r. już po raz trzeci w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stanisława Wyspiańskiego uczniowie wzięli udział w ogólnopolskiej kampanii pod hasłem „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”, której organizatorem jest Fundacja „Dobre Życie” pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Edukacji Narodowej. Celem akcji była: promocja zdrowego stylu życia i prawidłowych nawyków odżywiania, zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz uświadomienie wpływu diety na zdrowie każdego człowieka. W ramach akcji zrealizowano wiele działań, mających na celu podniesienie znajomości wśród uczniów zasad żywienia i zdrowego stylu życia. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” rozpoczęli uczniowie, którzy podczas przerw częstowali dzieci, rodziców i pracowników szkoły różnymi rodzajami dobrego chleba. Przygotowano gazetkę tematyczną dotyczącą zasad właściwego odżywiania. W klasach I-VII odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których uczniowie przygotowali smaczne i zdrowe kanapki z chleba na zakwasie, sałatki i desery. Podczas degustacji różnego rodzaju chleba, uczniowie omawiali wartości odżywcze pieczywa. Tradycyjnie do kampanii włączyły się mamy i babcie, które upiekły przepyszne chleby. Promując zdrowe jedzenie bez konserwantów, rodzice dostarczyli domowe przetwory: dżemy, konfitury i marynaty. W dniach 16-22 października 2017r. już po raz trzeci w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stanisława Wyspiańskiego uczniowie wzięli udział w ogólnopolskiej kampanii pod hasłem „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”, której organizatorem jest Fundacja „Dobre Życie” pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Edukacji Narodowej. Celem akcji była: promocja zdrowego stylu życia i prawidłowych nawyków odżywiania, zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz uświadomienie wpływu diety na zdrowie każdego człowieka. W ramach akcji zrealizowano wiele działań, mających na celu podniesienie znajomości wśród uczniów zasad żywienia i zdrowego stylu życia. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” rozpoczęli uczniowie, którzy podczas przerw częstowali dzieci, rodziców i pracowników szkoły różnymi rodzajami dobrego chleba. Przygotowano gazetkę tematyczną dotyczącą zasad właściwego odżywiania. W klasach I-VII odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których uczniowie przygotowali smaczne i zdrowe kanapki z chleba na zakwasie, sałatki i desery. Podczas degustacji różnego rodzaju chleba, uczniowie omawiali wartości odżywcze pieczywa. Tradycyjnie do kampanii włączyły się mamy i babcie, które upiekły przepyszne chleby. Promując zdrowe jedzenie bez konserwantów, rodzice dostarczyli domowe przetwory: dżemy, konfitury i marynaty.