Witamy na stronie SP3 w Płońsku arrow Szkoła Promująca Zdrowie arrow Próchnica zębów
piątek, 20 kwiecień 2018
 
 
Próchnica zębów PDF Drukuj E-mail
Napisał admin   
środa, 22 październik 2008

NASZA  SZKOŁSP DBA  O  ZDROWIE  DBAI  TY

 

 

PROMUJEMY ZDROWIE- MÓWIMY „NIE” PRÓCHNICY

W styczniu 2008r. nasza szkoła została przyjęta do Mazowieckiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie, co umożliwiło podjęcie działań zmierzających do uzyskania Wojewódzkiego Certyfikatu „Szkoła Promująca Zdrowie”. Jako szkoła chcemy wykorzystać możliwości dla upowszechnienia wiedzy i kształtowania zachowań prozdrowotnych. Przekazanie uczniom wiedzy o zdrowiu, ukształtowanie ich postaw wobec zdrowia, utrwalanie odpowiednich nawyków, umiejętności i sprawności służących zdrowiu- to główne zadania stawiane w naszej szkole. Szczegółowe zadania określa PROGRAM SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE, opracowany przez zespół ds. Promocji zdrowia działający w naszej szkole.
 

Nowy rok szkolny 2008/2009 zaczęliśmy od realizacji zadań:

Zapoznanie z różnymi zagrożeniami zdrowia człowieka, sposobami ich zapobiegania, eliminowania lub minimalizowania.
Promowanie higienicznego trybu życia w ramach zajęć z edukacji prozdrowotnej przy współpracy ze środowiskiem lokalnym.
Skuteczne prowadzenie badań przesiewowych i profilaktycznych.

 

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że jednym z poważniejszych zagrożeń zdrowia człowieka jest próchnica. Wokół tego tematu skoncentrowaliśmy podjęte działania. Do współpracy w ich realizacji zaprosiliśmy stomatolog- panią Mariolę Dąbrowską oraz rodziców i uczniów klas pierwszych. Próchnica zębów jest najbardziej rozpowszechnioną chorobą jamy ustnej. Rozpoczyna najczęściej w miejscach, w których dochodzi do łatwego odkładania się płytki nazębnej-bruzdach, zagłębieniach i szczelinach na powierzchni zębów.

 

Zapadalność na próchnicę uzależniona jest od kilku czynników. Są nimi:

szerokość geograficzna (zwiększone nasłonecznienie sprzyja produkcji witaminy D);
płeć (dziewczęta wykazują zwiększoną zapadalność na próchnicę);
wiek ( zwiększone okresy przyrostu próchnicy to wiek 4-8, 11-19 i 55-65 lat);
przynależność do rasy lub grupy etnicznej ( względy kulturowe, socjalne, genetyczne);
wpływ rodzinny (dziedzicznie warunkowana odporność lub podatność na próchnicę);

Pani stomatolog w przystępny sposób zapoznała najmłodszych uczniów z budową zęba i przeprowadziła pogadankę o przyczynach chorób zębów. Próchnica zębów jest to choroba polegająca na niszczeniu i rozkładzie twardych tkanek zęba, czyli zębiny i szkliwa.

Destrukcja ta jest efektem skumulowanego działania kilku czynników. Są nimi:

bakterie;
cukry zawarte w pokarmach słodkich;
wrażliwość zębiny i szkliwa, wynikająca ze zmniejszonej zawartości substancji budulcowych w ich strukturze;
czas - im dłużej ząb narażony jest na powyższe czynniki, tym większe prawdopodobieństwo zapoczątkowania procesu próchnicowego.

 

Namnażające się bakterie, wraz z innymi składnikami tworzą płytkę nazębną. W jej obrębie dochodzi do znacznego nagromadzenia szkodliwych toksyn i kwaśnych substancji, wywołujących próchnicę. Przy zapewnionej, ciągłej dostawie cukrów w odpowiednio długim czasie bakterie namnażają się, zwiększa się grubość płytki nazębnej i aktywność procesu próchnicowego. Okazuje się, że przebieg próchnicy u dzieci jest w większości przypadków bardziej dynamiczny niż u dorosłych. Wpływ na to ma wspomniany wcześniej mniejszy stopień mineralizacji zębów jednak nie tylko. Dzieci spożywają więcej słodyczy i mniej chętnie myją zęby. Dlatego pani doktor zaprezentowała dzieciom, jak prawidłowo szczotkować zęby. Niezwykle pomocna przy pokazie okazała się maskotka tygryska, który natychmiast zyskał sympatię dzieci pomógł im dobrze opanować sztukę mycia zębów. Leczenie próchnicy sprowadza się do mechanicznego usunięcia zniszczonych tkanek i do zastąpienia ich materiałem sztucznym o właściwościach maksymalnie zbliżonych do szkliwa i zębiny. Jest to postępowanie standardowe dla większości przypadków próchnicy. Jedyną sytuacją, gdy lekarz nie musi usuwać zmienionych próchnicowo tkanek jest wystąpienie próchnicy początkowej, czyli stadium inicjującego cały proces. Próchnica początkowa ujawnia się jako kredowobiała lub brunatna matowa plama i obejmuje wyłącznie szkliwo. Próchnica na tym etapie jest możliwa do wyleczenia poprzez odbudowę struktury szkliwa w procesie remineralizacji, nie jest potrzebne usuwanie tkanek i użycie wiertarki. Proces ten polega na ponownym wytworzeniu układu przestrzennego kryształów szkliwa dzięki oddziaływaniu fluoru. Do remineralizacji używa się odpowiednich żeli, lakierów i płukanek zawierających fluor. Stosowanie tych preparatów polega na bezpośredniej aplikacji na odwapnioną powierzchnię lub na płukaniu jamy ustnej odpowiednimi preparatami, zgodnie z zaleceniami lekarza stomatologa. Stąd pomysł aby przeprowadzić wśród uczniów bezpłatne, profesjonalne badania stomatologicznie mające na celu  zdiagnozowanie stanu uzębienia u uczniów i wykrycie ognisk próchnicy. Kolejnym krokiem naszej akcji będzie polakierowanie zębów u 7-latków. Warto nadmienić, że dzieci mogą zarażać się bakteriami próchnicotwórczymi od swoich rodziców a głównie matek poprzez np. jedzenie tymi samymi sztućcami. Dlatego niezmiernie ważne jest aby rodzice zainteresowali się stanem własnego uzębienia szukając przyczyn próchnicy u swoich dzieci. Konieczna jest, zatem nasza współpraca z rodzicami. Planujemy spotkania stomatologa z rodzicami i nauczycielami, podczas których dorośli nie tylko wysłuchają prelekcji, ale będą mieli również możliwość zadawania pytań specjaliście.Jednym z ważniejszych czynników wpływających na szybszy rozwój próchnicy u dzieci jest dieta. Dostarczanie prawidłowego w składzie i ilości pokarmu zapewnia właściwy rozwój całego ciała. Zapotrzebowanie dziecka na wszystkie elementy pożywienia jest znacznie większe niż u dorosłych, których wzrost jest już zakończony. Jeżeli więc dziecku dostarczana jest np. zbyt mała ilość wapnia to jednym z objawów może być nadmierna zapadalność na próchnicę. W skrajnych przypadkach może dojść do zaburzenia lub zahamowania rozwoju zawiązków zębów stałych. Zależność taka dotyczy nie tylko wapnia, ale także witamin A, D, C oraz pełnowartościowego białka. Aby zmniejszyć do minimum ryzyko próchnicy należy już od wczesnego dzieciństwa uczyć swoje pociechy prawidłowej higieny jamy ustnej, dbać o prawidłową dietę zawierającą jak najmniej cukru oraz regularnie kontrolować stan uzębienia w gabinecie stomatologicznym. Przegląd zębów, co pół roku ( częściej w tych szczególnych przypadkach, kiedy ryzyko wystąpienia próchnicy jest duże) powinien wystarczyć, aby wykryć i wyeliminować ogniska choroby. Warunkiem powodzenia leczenia jest również zachowanie odpowiedniej higieny jamy ustnej i właściwa dieta z możliwie dużą redukcją słodyczy. Te zagadnienia znajdą swoje odzwierciedlenie w realizacji programu profilaktycznego „Smak zdrowia”, do którego przystąpiły klasy pierwsze.
Na zakończenie zajęć uczniowie otrzymali kolorowanki z myszką Elinką, której zadaniem będzie przypominanie o codziennym myciu zębów oraz pastę do zębów.

 

 

Ostatnia aktualizacja ( piątek, 24 październik 2008 )
< Poprzedni   Następny >
 
Top! Top!
0 queries executed